Portal do Governo Brasileiro
BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






Registro Completo
Biblioteca(s):  Embrapa Tabuleiros Costeiros.
Data corrente:  28/12/2020
Data da última atualização:  28/12/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  SILVA, A. V. C. da; NASCIMENTO, A. L. S.; MUNIZ, E. N.
Afiliação:  ANA VERUSKA CRUZ DA SILVA, CPATC; ANA LETICIA SIRQUEIRA NASCIMENTO; EVANDRO NEVES MUNIZ, CPATC.
Título:  Fruiting and quality attributes of cambui (Myrciaria floribunda (West ex Willd.) O. Berg in the Atlantic Forest of northeast Brazil.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Revista Agro@mbiente On-line, v. 14, 2020.
ISSN:  1982-8470
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Cambuizeiro is a fruit native to the Atlantic Forest biome that has potential for ornamental useand for human consumption, either raw or processed, due to the organoleptic characteristics of its fruits. Accordingly, the study objective was to evaluate the fruiting periods and quality attributes of two types of cambuizeiros, differentiated by fruit color. The plants studied were from a natural population from the Embrapa Tabuleiros Costeiros Experimental Station, in the municipality of Itaporanga d?Ajuda, state of Sergipe, Brazil. A total of 20 plants, 14 with orange and six with purple fruit, seven days after anthesis (DAA), were evaluated weekly during fruiting. After harvest, the fruits were evaluated for weight, length, width, number of seeds, pH, soluble solids (SS), total titratable acidity (TTA) and vitamin C content. There was heterogeneity in the ripening of the two cambuizeiro types. The highest peak of ripening occurred at 63 DAA (83.2% of orange and 68.3% of purple fruits). The purple fruits had superior physical attributes. However, the pulp of the orange colored fruits had a higher TTA content. Both types of fruits have potential characteristics for commercial exploration and use.
Palavras-Chave:  Cambui.
Thesagro:  Fruta de Clima Temperado.
Thesaurus Nal:  Fruits; Tropical and subtropical fruits.
Categoria do assunto:  --
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/219693/1/Fruiting-and-quality.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Tabuleiros Costeiros (CPATC)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPATC25772 - 1UPCAP - DD
Voltar






Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  21/11/2019
Data da última atualização:  21/11/2019
Autoria:  MARTINS, V. de C.; CARVALHO, M. G. de; GODOY, R. L. de O.; FRANÇA, L. P.; FERREIRA, Y. da S.; PACHECO, S.; SOUZA, Marcelo da C.
Afiliação:  Víctor de C. Martins; Mario Geraldo de Carvalho, UFRRJ; RONOEL LUIZ DE OLIVEIRA GODOY, CTAA; Liliana P. França, UFRRJ; Yasmim da S. Ferreira, UFRRJ; SIDNEY PACHECO, CTAA; Marcelo da C. Souza, UFRRJ.
Título:  Volatile constituents from the leaves of two Myrtaceae species.
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  In: REUNIÃO ANUAL DA SOCIEDADE BRASILEIRA DE QUÍMICA, 42., 2019, Joinville. Anais... Eixos Mobilizadores em Química. Joinville, SC: SBQ, 2019. p. 74.
Idioma:  Português
Notas:  27 a 30 maio 2019. QPN-005. Area: Química de Produtos Naturais.
Palavras-Chave:  Cambuí; Eugenia copacabanensis; Eugenia copacabanensis Kiaersk; Murta-do-campo; Myrciaria tenella; Princesinha de Copacabana; Restinga de Marambaia Rio de Janeiro RJ; Volatile.
Thesagro:  Cromatografia Gasosa; Myrtaceae.
Thesaurus NAL:  Gas chromatography; Hydrodistillation.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/205117/1/42RASBQPN00096.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CTAA14754 - 1UPCRA - DD
Fechar
Nenhum registro encontrado para a expressão de busca informada.
 
 

Embrapa
Todos os direitos reservados, conforme Lei n° 9.610
Política de Privacidade
Área Restrita

Embrapa Agricultura Digital
Av. André Tosello, 209 - Barão Geraldo
Caixa Postal 6041- 13083-886 - Campinas, SP
SAC: https://www.embrapa.br/fale-conosco

Valid HTML 4.01 Transitional